Fietsclub al 50 jaar top in wielerstad: “Bij ons wordt er serieus doorgevlamd”

Fietsclub al 50 jaar top in wielerstad: “Bij ons wordt er serieus doorgevlamd”

De leden van WRT De Roeve vieren het gouden jubileum van hun club.

Het Wheeler Racing Team De Roeve ging in 1973 van start onder impuls van enkele gedreven wielervrienden, vijf decennia later is de club een icoon van de fietssport in wielerstad Geraardsbergen.

Het verhaal van de Geraardsbergse wielerclub De Roeve begon in 1973 toen Marcel De Roeve van de gelijknamige elektrozaak, gevestigd op de Vesten, met enkele kompanen de club op de rails zette. “Marcel reed toen samen met onder anderen mijn vader Johan De Boeck en mijn schoonvader Roger De Roeve bij de fietsclub Meubelen De Coninck”, vertelt huidig voorzitter Peter De Boeck.

“Ze wilden een eigen vereniging en dat werd de start van onze fietsclub De Roeve. De elektrozaak bleef overigens gedurende vijftig jaar onze vereniging sponsoren.” Intussen groeide de club fors uit. “Vooral de jongste tien jaar kwamen er steeds meer leden bij, we gingen van dertig naar honderd fietsers.”

Wintertochten 

Volgens De Boeck is dat succes onder meer te danken aan de wintertochten van WRT De Roeve. “In tegenstelling tot andere fietsclubs blijven we ook tijdens de wintermaanden rijden. Dat is de kans voor buitenstaanders om kennis te maken met De Roeve en aan te sluiten. Ze komen zelfs vanuit bijvoorbeeld Halle en Aalst om bij ons te kunnen fietsen.”

WRT De Roeve heeft dan ook een ferme wielerreputatie. “Bij ons wordt er serieus doorgevlamd. Onze A-groep fietst met een gemiddelde snelheid van 37 km per uur en de zogenaamde B’s rijden nog gemiddeld 33.” Stevige kost dus voor wie bij De Roeve het strakke tempo wil volgen.

Respect voor de regels

“We doen het wel in alle veiligheid en met respect voor de verkeersregels”, benadrukt bestuurslid Gerrit Huybens. “Het mag snel gaan maar het moet leuk blijven. Het groepsgevoel en samen een toffe rit rijden, daar doen we het voor. Uiteraard wordt er na de zondagrit nog uitgebreid nagekaart op café.”

Thomas De Troch test
Thomas De Troch is de clubkampioen 2023

WRT De Roeve is overigens ook populair naast de fiets. “Vorige maand waren er 1.100 aanwezigen op ons eetfestijn, een record.” Wie eveneens een straffe prestatie neerzette was Thomas De Troch die al voor de derde keer clubkampioen werd. “Een jonge kerel met een hart voor onze club, hij heeft zich ook al geëngageerd in het bestuur. Onze toekomst lijkt zo wel verzekerd”, besluit voorzitter De Boeck.

Jan Lion

Artikel in het nieuwsblad